LEANIMA 5S

5S levert uw organisatie een professionele uitstraling op naar bezoekers. 5S vermindert fouten en verspilling op de werkvloer en levert een grote bijdrage aan een veilige werkplek waar onder optimale omstandigheden gewerkt kan worden. 5S is vaak een startpunt om te komen tot een organisatie die zich Lean kan noemen.

5s

Ook zie je in bijna alle gevallen dat 5S wordt toegepast dat de medewerkers meer plezier krijgen in hun werk. Orde, structuur en netheid zijn zaken die voor een groot deel zelf te realiseren zijn.

De opzet van 5S is vrij eenvoudig. De vijf ‘S-en’ staan voor:

  1. Scheiden en sorteren is het gezamenlijk vaststellen van niet noodzakelijke ‘dingen’ op de werkplek. “Wat heb ik echt nodig om mijn werk goed te kunnen doen?”
  2. Schikken is alle ‘dingen die echt nodig zijn op de werkplek een vaste plek te geven. “Hoe en waar berg ik de dingen op die ik wel nodig heb op mijn werkplek?”
  3. Schoonhouden is het schoonmaken en preventieve inspectie van de werkplek. “Hoe maak in mijn werkomgeving schoon en hoe houd ik het ordelijk?”
  4. Standaardiseren is onder anderen het (visueel) vastleggen van afspraken. “Hoe zorgen we ervoor dat iedereen weet hoe de werkplek er uit moet zien?”
  5. Standhouden is gericht op de discipline om 5S op de langere termijn vol te houden. “Doen we het nog steeds goed en spreken we elkaar aan op ongewenst gedrag?’’

Commercie en LEANIMA 5S

Nu vraagt u zich wellicht af wat Commercie en 5S met elkaar te maken hebben behalve het op orde hebben van de fysieke commerciële afdeling. Maar wat te denken van de beschikbare informatie en documenten om klanten snel van dienst te kunnen zijn. Wist u dat na reizen en E-mail de meeste verspilling verborgen zit in wachten en zoeken? U kunt dit zelf controleren door de effectiviteit te berekenen.

Of het nu gaat over informatie om een goede Forecast te maken (meer daarover is hier te vinden) of de  informatie en documenten ter voorbereiding van klantafspraken of het delen van best practices, het opslaan, zoeken en vinden van informatie is een bron van verspilling en bovendien ergernis.

De LEANIMA 5S methode richt zich voornamelijk op het creëren en beheren van documenten en benodigde informatie om te kunnen samenwerken (intern en extern). Dit zijn voor ons de belangrijkste peilers om tot een goed en standaard informatie management proces en systeem te komen. Immers wat heeft de volgende in het proces aan informatie die voor hem niet relevant of onjuist is? Met name tussen de verschillende afdelingen zit veel verspilling opgesloten.

Bent u benieuwd hoe de LEANIMA 5S methode u kan helpen bij het creëren van orde, netheid en structuur zodat er meer ruimte ontstaat voor klantinteractie? Neem contact met ons, we helpen u graag verder!